Jablčný koláč z lineckého cesta s karamelizovanými jablkami


Jablčný koláč

Ingrediencie

Cesto

  • 185 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 125 g masla (hera)
  • 1 vajce

Mrvenička

  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g masla

Ďalšie

  • 1 kg olúpaných jabĺk
  • vanilkový cukor
  • 150 g krupicového cukru
  • škorica, badián

Postup

Z lineckého cesta vyvaľkáme plát o priemere 30 cm. Vložíme do formy na koláč s priemerom 25 cm, vymazanej a vyloženej papierom na pečenie. Cesto prepichneme vidličkou a predpečieme na 200 °C asi 10 minút.

Polovicu jabĺk nakrájame na plátky a vložíme na panvicu s karamelizovaným cukrom. Pridáme vanilkový cukor, mletú škoricu a badián. Všetko varíme asi 10 minút.

Vychladnuté jablká vložíme do koláča a rozprestrieme. Zvyšné jablká nakrájame na tenké plátky a uložíme do vejára na vrstvu karamelizovaných jabĺk. Nakoniec pridáme na povrch mrveničku a pečieme pri 180 °C do zlatista.

Koláč podávame vlažný (lepšie sa krája). Môžeme doplniť vanilkovou zmrzlinou.

Autor: Josef Trochta